ترک تحصیل و عواقب آن
ترک تحصیل و عواقب آن یکی از موضوعات جدی اجتماعی است که امروزه ذهن بسیاری از والدین و عوامل دست اندر کار تحصیل را به خود مشغول ساخته است.
ترک تحصیل از سوی دانش آموزان یا دانشجویان زمانی رخ می دهد که زمینه های ادامه تحصیل در این افراد تخریب می شود.
این زمینه ها شامل تاثیرات محیطی و یا روانشناسی مرتبط با ادامه تحصیل می شود.در ادامه می پردازیم به دو مورد ازعلل اصلی ترک تحصیل.
مشکلات مالی و اقتصادی
از جمله علل مهمی که سبب ترک تحصیل و انصراف از ادامه آن در افراد می شود، مشکلات مالی و عدم توانایی برای برطرف کردن آن ها در فرآیند تحصیل است.
بسیاری از علاقمندان به کسب علم و دانش، زمانی که در تنگنای فشارهای مالی قرار می گیرند مجبور به ترک تحصیل و کسب درآمد برای پیشبرد زندگی خود هستند.
همین امر سبب می شود تا بسیاری از استعدادهای درخشان و ذهن های توانمند، قبل از شناخته شدن و بکارگیری توانایی هایشان در مسیرهای پیشرفت و توسعه، در نطفه خفه شوند و اجازه ی درخشندگی و بهره برداری از آن ها به سبب مشکلات مالی گرفته شود.
در جوامعی که بهای اندکی برای قشر دانش پذیر قائل می شوند و عوامل مرتبط با تامین نیازهای فراگیران بی توجهی نسبت به این قضیه می کنند، این امر بیشتر اتفاق می افتد.
مشکلات آموزشی
نبود استراتژی مشخص و بهینه در امر تدریس و عدم ارائه ی مطالب سودمند و منابع در دسترس از سوی کادر آموزشی نیز یکی دیگر از عللی است که فراگیران را از ادامه تحصیل منصرف می کند.
آموزش مطالب قدیمی و بلا استفاده و تکیه بر یادگیری دانش بدون توجه به روحیات هر فرد نیز در این دسته از علل ترک تحصیل گنجانده می شود.
سخت گیری کردن بیش از حد و عدم توجه به استعداد هر فرد و ناتوانی از پرورش آن در موارد مثبت و نتیجه بخش نیز سبب سرخوردگی های ابتدایی و تغییر نگرش از لذت بردن از تحصیل و پیشرفت به اجبار و بلا استفادگی و وقت تلف کردن می شود.
راه های جلوگیری از ترک تحصیل در افراد
با بررسی دقیق و علمی علل ترک تحصیل و با توجه به عواقب آن، می توان از روش های مختلفی مانع از وقوع ترک تحصیل در افراد شد.
این امر بدان معناست که با کور کردن زمینه های ناامیدی از ادامه تحصیل و افزایش اشتیاق و علاقه به کسب دانش می توان تا حدود بسیار زیادی جامعه را به سمت دانشمند شدن و توجه به ارزش و مقام تحصیل هدایت کرد.
از جمله مهمترین راه های جلوگیری از ترک تحصیل در افراد و یا ایجاد انگیزه برای بازگشت به عرصه دانش، انجام اقدامات زیر است:
فرهنگ سازی و تغییر نگرش در افراد
اصلاح ضعف های سیستم های آموزشی
ارائه ی مشاوره های روانشناسی
تامین مالی
برطرف کردن مشکلات خانوادگی
ترک تحصیل در دوره متوسطه اول
ترک تحصیل در دوره متوسطه اول اندکی با سایر دوره ها متفاوت است. این تفاوت به سبب بروز شکل گیری شخصیت هر دانش آموز و ورود به مرحله حساس بلوغ است.
در این دوران نوجوانان به سبب تجربه احساسات جدید و پدید آمدن واکنش های متفاوت درونیشان، ممکن است تصمیمات سریع و غیر منطقی بگیرند.
متفاوت بودن و جلب توجه از خصوصیات بارز این دوره سنی در میان دانش آموزان دوره متوسطه اول است.